Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

MAN - Metropolitan Area Network predstavlja telekomunikacionu mrežu koja povezuje korisnike računara u geografskoj oblasti (regionu) koja je veća nego što je oblast koju pokriva bilo koja lokalna mreža (LAN ) a manja od geografske oblasti pokrivene od strane WAN mreže (Wide Area Network). Sa aspekta teritorijalnosti, MAN mreža pokriva oblast prečnika od 5 pa do 50km što odgovara najčešće teritoriji nekog većeg grada ili regiona.


Pored teritorijalnosti postoje još dva kriterijuma po kojima se razlikuju MAN i LAN mreže. Sa aspekta vlasništva, MAN mreža , isto kao i WAN, nije vlasništvo samo jedne organizacije već više njih, bilo da su to internet servis provajderi (ISP) koji prodaju svoje internet usluge ili pravna i fizička lica sa svojim LAN mrežama.

Drugo, MAN najčešće predstavlja vrlo brzu mrežu koja omogućava različitim LAN mrežama međusobno povezivanje i zajedničko korišćenje tehničkih resursa na nivou regiona (nalik nekoj vrlo velikoj LAN mreži) u cilju zajedničkog povezivanja sa ostalim mrežama uključujući i link ka WAN mreži (backbone line). Zajedničko korišćenje tehničkih resursa omogućava pojedinačno Internet servis provajderima znatnu uštedu na troškovima povezivanja na WAN mrežu a samim tim i korisnicima njihovih usluga niže troškove pretplate na Internet usluge.