Digital Satellite News Gathering (DSNG) - prikupljanje vesti posredstvom satelita je sistem za prenos tačka-tačka  (Point to Point) li tačka-više tačaka (Point to Multipoint), postavljen kao fiksni ili prenosni uplink (DSNG vozilo , Fly Away) i prijemna stanica, koji nije namenjen za prijem opštoj populaciji.

Maksimalna jednostavnost je postignuta sa DVB-S standardom, koji je ponudio strategiju korekcije greške zasnovanu na Reed-Solomon kodovanju, konvolucionom interlivingu i kodovanju.

Kompatibilnost baze sistema uključuje sve formate za prenos definisanisane DVB-S standardom, zasnovanim na QPSK modulaciji i prilagođenih za DSNG servise kao i druge aplikacije preko satelita. Međutim, dodate su i druge opcije prenosnih modova, koristeći 8PSK i 16QAM modulacije, da bi se ostvarila bolja efikasnost propusnog opsega u pouzdanosti kontribucionih aplikacija preko satelite. DVB-DSNG standard definiše zahteve za korekciju greške koji se nalaze u tabeli.
{mosimage}
Visoka spektralna efikasnost 8PSK i 16QAM modova nameće sledeće probleme i ograničenja:
-  zahtevaju veći emitovani EIRP i veće prečnike prijemnih antena, zbog njihove bitne ostljivosti na šum i smetnje;
-  više su osetljivi na linearna i nelinearna izobličenja; naročito 16QAM ne može biti korišćena na transponderima pokretanim blizu zasićenja.
{mosimage}
Tabela 2 i slika 1 ilustruju primere upotrebe DVB-DSNG sistema i naglašavaju ograničenja zahtevane snage.
{mosimage}
Iz gore navedenih primera može se zaključiti sledeće:

1.  Da bi povećali pojačanje 33% korisne bitske brzine (korišćenjem 8PSK 2/3 umesto QPSK 3/4) - dodatnih 2.5dB je potrebno u proračunu veze.
2.  Dodatnih 2.5dB znači značajno povećanje prečnika prijemne antene od 87% (od  2.4m do 4.5m)
3.  Ako koristimo iste satelitske antene na prijemnoj strani - značajno smanjujemo geografsku pokrivenost satelitskog prenosa.