Treća generacija mobilne telefonije UMTS, popularni 3G, omogućava direktno uključenje u TV program pomoću mobilnog telefona. Sada se pored reportera sa terena u TV program mogu uključiti i gledaoci od svojih kuća, bez korišćenja dodatne opreme. Novinari mogu da pošalju video signal sa neočekovanih događaja do TV emitera i uživo uključe u najnovije vesti i pre dolaska TV ekipe. Gledaoci mogu da učestvuju u kvizovima, aukcijama i drugim živim emisijama bez dolaska u studio. Dovoljno je da poseduju mobilni telefon treće generacije i jednostavnim pozivanjem određenog broja, video pozivom učestvuju u omiljenoj TV emisiji.

Televizija visoke definicije - HDTV (engl. High Definition Television) predstavlja novi televizijski standard koji je sve više u upotrebi. Ovaj standard daje mnogo bolji kvalitet slike od klasične televizije jer se zasniva na povećanom broju linija i promenjenom odnosu širine i visine televizijske slike.

Interfejs za serijski prenos podataka (SDTI), definisan SMPTE 305M specifikacijom, je standard za prenos upakovanih audio, video i drugih podataka između kamera,

Televizija kao deo telekomunikacija postoji preko 60 godina,a pre više od 20 godina počela je da se razvija digitalna televizija.

HD-SDI (Serijski digitalni interfejs visoke definicije) standard opisuje kako transportovati digitalni video visoke definicije (HD) serijski,  preko koaksijalnog kabla. HD-SDI se koristi za povezivanje HD opreme